Omgeving


Veensluis 20 is omgeven door zeer veel cultuur. Op korte afstand - in sommige gevallen op loopafstand - vindt u hier natuurgebieden, musea, sportieve recreatie en vele andere culturele activiteiten.

De Deelen


De Deelen is een laagveengebied ten noorden van Heerenveen. Het gebied heeft de internationale status van wetland, mede door het verblijf van vele zeldzame watervogels.

 

In dit laagveengebied zijn uitstekende wandelpaden aangelegd, die makkelijk per fiets of auto bereikbaar zijn. De afstand van Veensluis 20 tot dit natuurgebied is circa 8 kilometer.


FRies Museum


Het nieuwe Fries Museum aan het Zaailand in Leeuwarden is een museum met verrassend veel grote en bijzondere exposities. Na het succes van Alma Tadema gaat het museum meer exposities organiseren van diverse grootheden.

 

Leeuwarden ligt op ca 20 minuten rijden van Veensluis 20.


Sportstad Heerenveen


Sportstad Heerenveen is het nieuwste en modernste multi-functionele sportcentrum van Noord-Nederland. Het biedt een groot, gevarieerd aanbod van sporten, lifestyle, gezondheid en ontspanning.

 

Naast Sportstad Heerenveen zijn ook schaatstempel Thialf en het Abe Lenstra Stadion zeer goed bereikbaar vanuit Veensluis 20.


Oranjewoud


Vierhonderd hectare strekt landgoed Oranjewoud zich vanaf de Heerenveense stadsrand uit in oostelijke richting.

 

Na de Franse tijd vestigden enkele voorname Friese families zich op de buitenplaatsen. De namen Van Limburg Stirum enDe Blocq van Scheltinga zullen bekend in de oren klinken. Zij bouwden de klassieke villa's die er nu nog staan. Oranjewoud en Oranjestein hebben allebei een prachtige tuin in de Engelse landschapsstijl. Neem in ieder geval een kijkje in de Overtuin van huis Oranjewoud; een groter verschil met de strakke Barok is bijna niet denkbaar.


De Knipe


Het lintdorp De Knipe ligt nabij de overgang van het open veenweide gebied en het bosrijke Oranjewoud.

 

De Schoterlandse Compagnonsvaart is het beeldbepalende waterelement van De Knipe. In 1967 is het gedeelte van de vaart van De Knipe tot Heerenveen gedempt. Veensluis 20 lag destijds aan de vaart. 


Museum Belvédère


Het museum voor hedendaagse kunst is in het omliggende langschap geïntegreerd. Het heeft een collectie van veel belangrijke Friese kunstenaars.

 

Het museum is gelegen in het Museumpark Landgoed Oranjewoud.


Museum Willem van Haren


Museum Willem van Haren is verrassend veelzijdig: een boeiende presentatie over de cultuurgeschiedenis van Heerenveen en omgeving, steeds wisselende tentoonstellingen/activiteiten, een beeldentuin en hedendaagse beeldende kunst.

 

De blikvanger is de spectaculaire stadsmaquette van Heerenveen in 1830 - de grootste maquette van Nederland - tot leven gebracht door een uniek multimedia spektakel.


Er is nog meer te ontdekken...


Naast de vele activiteiten in de directe omgeving, zit u natuurlijk ook op relatief korte rij-afstand van het IJsselmeer en de Waddenzee. Geïnteresseerd?